Bij DOE040 is iedereen welkom om zichzelf te zijn

In de visie van DOE040 heeft ieder mens een natuurlijke drive om zich te ontwikkelen. Het volgen van die natuurlijke drive leidt tot creatieve, zelfbewuste en verantwoordelijke wereldburgers. Wij bieden jonge mensen een inspirerende omgeving waarin zij hun unieke talenten in vrijheid kunnen ontdekken en ontwikkelen. Daarbij speelt respect een belangrijke rol: wij hebben begrip voor onze verschillen. Bij DOE is iedereen welkom om zichzelf te zijn. Dát is waar wij voor staan.

Afgelopen week richtte televisieprogramma De Monitor haar vizier opnieuw op het democratisch onderwijs. Ditmaal zouden wij ‘geïnfiltreerd worden door Avatars’. Bij de start van DOE waren veel mensen betrokken. Inderdaad ook één persoon met een afgeronde Avatar-training. Lang is hij niet bij onze school betrokken geweest, alleen het voorbereidende jaar, en al was hij wel gebleven: wij werken samen met mensen die in staat zijn om anderen de ruimte te geven om zichzelf vanuit gelijkwaardigheid te ontplooien. En of die persoon dan boeddhistisch, christelijk, NLP-er, avatar, schrijver of hockeyer is, het is oké. Als mensen onze leerlingen vanuit gelijkwaardigheid kunnen benaderen, ondersteunen en inspireren, zijn alle verschillende achtergronden een verrijking.

Voor de duidelijkheid: er worden geen technieken uit Avatar-cursussen toegepast op DOE. Het verband tussen DOE en Avatar raakt kant noch wal. We hebben urenlang met de redactie van De Monitor gesproken over onze visie op onderwijs en zijn zeer geschokt over hun journalistieke werkwijze. We hebben een officiële klacht ingediend bij de KRO/NCRV en staan door een nalatige reactie op het punt om de klacht door te sturen naar de Raad voor de Journalistiek.