Vakdocenten

BAS WIGARD
Mijn naam is Bas Wigard. Getrouwd met Erica, die leerkracht aan een basisschool is, en vader van een zoon Luuk, die politicoloog is, en een dochter Eline, die pedagogiek heeft gestudeerd.
Ik heb onder andere de lerarenopleiding Levensbeschouwing/Theologie en de lerarenopleiding Bedrijfseconomie afgerond. Vanaf januari 2000 ben ik werkzaam in het onderwijs. De meeste jaren op het VMBO maar ook op het Summa College en ROC ter AA.
Bij DOE040 ben ik in de regel op donderdagmorgen aanwezig als vakdocent Economie.

LEES MEER

Werken bij DOE040 vind ik een verademing.  De leerlingen komen naar je toe vanuit een stuk interesse en hebben zoals ik tot nu toe heb gemerkt gerichte vragen. Daar ben ik leraar voor geworden! De laatste jaren in het reguliere onderwijs ging mijn energie vooral op aan het voldoen aan allerlei randvoorwaarden, regels handhaven die vanuit het management werden gesteld, waar ik zelf niet echt achter kon staan, en het proberen te motiveren van ongemotiveerde leerlingen, wat uiteindelijk weinig rendement opleverde. Voor mij was dit allesbehalve bevredigend.

Omdat het welbevinden van de leerling mij aan het hart gaat heb ik de opleiding Master SEN met als afstudeerrichting: Gedragsspecialist gevolgd. Hier pluk ik nog iedere dag de vruchten van. Het oplossingsgericht werken stond gedurende deze studie centraal. Dat heeft me destijds op een andere manier naar het onderwijs doen kijken. De nadruk wordt niet zozeer gelegd op datgene wat fout gaat of nog niet helemaal lukt maar juist op datgene wat al wel naar behoren gaat. Dat vergroot je uit. Hierdoor stijgt over het algemeen ook de eigenwaarde van de leerling.

Naast mijn onderwijswerkzaamheden ben ik ook betrokken bij hulpverleningsactiviteiten bij diverse organisaties. Jarenlang ben ik als counselor op vrijwillige basis betrokken geweest bij een  Eindhovense stichting die zich bezighield met verslavingszorg. Dankbaar werk wat mij iedere dag opnieuw deed relativeren. Ik ben nog steeds als coach actief waarbij mijn studie Levensbeschouwing goed van pas komt.

Waar ik in mijn vrije tijd van geniet is om te reizen. Veel binnen Europa maar in de weekenden vaak ook naar verschillende steden in Nederland.

DEBBIE VAN DONGEN
Hallo! Mijn naam is Debbie van Dongen, geboren op 19 april 1998. Ik werk twee dagen in de week op DOE en mag mezelf vakdocent Theater noemen. Als ik hier als klein meisje op school had gezeten zou ik waarschijnlijk het meest van de tijd te vinden zijn geweest in het theater. Had ik vroeger op school maar zo’n mooi theater en de tijd om toneellessen te volgen, tijdens schooltijd. Ik acteerde na school, bij een amateurmusicalvereniging. Dat vond ik zo leuk dat ik besloot een theateropleiding te gaan doen. Ik deed auditie en werd aangenomen op ROC Tilburg, opleiding Artiest Drama. Een MBO niveau 4 opleiding. Op ROC heb ik veel geleerd over het theatervak en alles eromheen. Ik kreeg les in improvisatie, elementair spel, camera acteren, regie & dramaturgie, spraak/stem beheersing, zang, dans, grimeren, spelworkshops geven, theatergeschiedenis en administratie.
In 2018 heb ik mijn diploma voor Artiest Drama behaald. Na deze opleiding besloot ik om een tussenjaar te nemen. Wat wilde ik nu eigenlijk gaan doen?

LEES MEER
Toen kwam DOE040 op mijn pad. Ik mocht daar toneellessen gaan geven en meehelpen met een toneelstuk regisseren. En laat dat nou precies zijn wat ik wilde doen. Het voelt een beetje als mijn droombaan (nu al) maar nog niet helemaal. Ik wil nog meer leren, naast mijn interesse voor theater heb ik ook namelijk ook veel interesse in psychologie. Vandaar dat ik in september 2019 ben gestart met de deeltijd opleiding Toegapaste Psychologie op Fontys. Ik ben dankbaar dat ik op DOE die kans krijg om mezelf met plezier te ontwikkelen op het gebied van toneel, het werken met kinderen (& volwassenen) en nu ook psychologie.

ERIC VAN DIJK
Eric van Dijk, geboren, boogschutter, in 1955 in Zuid-Limburg. Afgestudeerd als industrieel ontwerper. Gewerkt als designer voor verschillend bedrijven, zowel freelance als in dienst van.Voor Speelhout-Kompan negen jaar speeltoestellen ontworpen. Voor, gedurende en na mijn “industriële periode” heb ik diverse activiteiten ontwikkeld die raakvlakken met kinderen en onderwijs hebben.De belangrijkste hiervan in min of meer chronologische volgorde: zeilenen zeilinstructeur, toneelspelen, diverse “new age” workshops en cursussen w.o. Reiki, Tai Chi en didgeridoo, jongleren, kindercircustrainer, clownerie en circusworkshopdocent, beeldhouwen, Gordoncurses, Iederwijzer, “Mijn Werkplaats” (werkplaats voor kinderen), boogschieten en boogbouwen, reanactment Viking age, smeden. Sinds 2009 geef ik smeedlessen op het Novalis College en beheer de smidse. Gezegend met 2 kinderen (j/m) die vrije school onderwijs gevolgd hebben.

LEES MEER
Mede omdat ik zelf als (dromend) kind problemen heb gehad met (mijn) opvoeding en onderwijs, ben ik de ontwikkeling van kinderen in een ander perspectief gaan zien. Hier wil ik de rest van mijn leven aan werken om mezelf en daardoor ook de mogelijkheden voor kinderen te veranderen (lees: verbeteren). Op de nieuwe school wil ik voornamelijk de werkplaats gaan faciliteren. Twee van mijn veel gebruikte principes hierbij zijn: Think Big, Act Small en Ik Verander Wat Ik Anders Wil.

EVELIEN SNEL
Ik ben Evelien. Mijn favorieten vakken op school waren wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Van talen moest ik niks hebben. Dat heb ik later wel ingehaald: ik spreek nu vijf talen en ben er nog twee aan het leren.

Ik ben Elektrotechnisch Ingenieur en heb een eigen bedrijf, Elangco, waar ik taal, techniek en educatie doe. Begin 2018 kwam ik voor het eerst bij DOE, waar ik les zou gaan geven in “programmeren met robots”, maar door de manier van werken bij DOE zit je niet zo strikt vast aan één onderwerp. Serendipiteit is het sleutelwoord: je gaat naar iets op zoek, maar voordat je het weet, heb je iets heel anders geleerd. Eigenlijk is het heel moeilijk om NIET iets te leren. Ik ondersteun de leerlingen graag bij hun zoektocht naar kennis.

Toen ik ontdekte dat er in de werkplaats gebouwd werd aan een elektronicahoek, had ik voorlopig mijn plek in de organisatie gevonden. Je kunt me daar vinden op vrijdagmiddag.

 

HUUB BOGAERS
Als docent geef ik levensbeschouwing, economie, filosofie en maatschappijleer (waarvoor ik eerstegraads bevoegd ben). Ik werk in regulier, tweetalig en particulier onderwijs. Daarnaast geef ik cellolessen, aan huis en bij leerlingen thuis.

In september 2015 ben ik bij DOE begonnen, super benieuwd naar de aanpak van democratisch onderwijs. Mijn draai vinden kostte even, na 15 jaar gewenning aan regulier onderwijs. Het was bijvoorbeeld even zoeken welk ‘vak’ ik zou gaan geven. Dat werd filosofie. Toen ik m´n cello meenam, bleek er meteen interesse voor te zijn… nu zijn we misschien wel de enige school met celloles.

Inhoud of ‘leerstof’ waarover je zelf enthousiast bent, komt het beste over. En als dat dan ook nog aansluit bij de interesse van de leerling... Bij DOE leer ik zelf volop, en heb alle ruimte heb om verder te groeien en als docent in beweging te blijven.

MARTINE WEHRENS
Ik ben gepromoveerd chemicus die na een aantal jaren in het wetenschappelijk onderzoek de lerarenopleiding is gaan doen, omdat ik nogal teleurgesteld was in het onderzoekswereldje en anderen enthousiast wilde maken voor mijn vak. Ik heb een aantal jaren als scheikundedocent gewerkt, op verschillende scholen. Tussendoor hebben we twee jaar in San Diego, Californië gewoond. Daar deed ik vrijwilligerswerk op de elementary school waar mijn zoon zat. Ik heb  daar onderandere science nights opgezet, voor elk leerjaar een avond waarbij een ouder met zijn/haar kind een aantal proefjes kon komen doen. Daarnaast gaf ik tekenlessen, waarvoor we steeds eerst een uitgebreide instructie kregen van een kunstenares.

LEES MEER
Ik was blij dat we terug naar Nederland konden. Het onderwijs in Amerika veel meer prestatiegericht dan hier en nauwelijks ruimte voor creativiteit. Eenmaal terug in Nederland ben ik een aantal jaren thuisgebleven, tot mijn dochter naar school ging. In die tijd heb ik veel gelezen over problemen met het onderwijssysteem, omdat het niet goed ging op school met mijn zoon. Zo kwam ik ook in aanraking met reflexintegratie en heb daarin ook een cursus gevolgd. Afgelopen schooljaar heb ik gewerkt bij een VAVO, waar veel jong volwassenen zitten die ergens een keer zijn vastgelopen in het onderwijssysteem.

Inmiddels zit mijn zoon op het VO en mijn dochter in groep 3. In mijn vrije tijd ben ik graag buiten, fietsen, wandelen, in de tuin werken. Ik houd van lezen, uitstapjes maken, bordspellen spelen, muziek maken, koken.

Ik kwam op DOE terecht via mensen die ik daar kende. Ik vind het heerlijk om hier te mogen werken. Je kunt me vinden op dinsdagen tussen 9.00 en 14.00 in het sciencelokaal, soms ook op andere dagen. En, zoals al duidelijk zal zijn uit het voorgaande, ik ben vakdocent scheikunde. Leerlingen kunnen bij mij terecht voor lessen scheikunde ter voorbereiding op het examen, maar ook om meer te leren over een bepaald chemisch onderwerp of om gewoon leuke proefjes te doen.

NICOLE VERHOEVEN
Mijn naam is Nicole Verhoeven. Toen DOE in april 2017 naar Veldhoven verhuisde heb ik het atelier mee opgericht en daar kun je me nu 1 dag per week vinden. Met heel veel plezier begeleid ik leerlingen van alle leeftijden in hun praktische, kunstzinnige en creatieve ideeën. Ik vind het leuk om kinderen te inspireren… ze inspireren elkaar trouwens, en ze naar eigen fantasie leren werken. Ik ben inventief en niet bang om iets uit te proberen en dat geef ik de kinderen ook mee. Ik ben moeder van 2 kinderen en mijn vak is kunstschilder. Naast DOE heb in Veldhoven samen met een andere kunstenaar een atelier/galerie “Kunst bij Nicole”. Daar maak/verkoop ik mijn eigen schilderijen (vnl. portretten) en geef ik workshops en lessen aan kinderen en volwassenen. Mijn opleiding Mode en Kleding (richting etaleren) komt bij DOE ook goed van pas. Op grafisch gebied heb ik veel ervaring opgedaan bij reclamebureau’s en bij Fontys Hogescholen.

LEES MEER
Ik ben telkens weer verrast over dit onderwijs en de positieve effecten die het op de kinderen heeft. Je leert zoveel van elkaar hier, maar het meest bijzondere van deze plek is dat je hier helemaal jezelf mag zijn en dat geldt zowel voor de kinderen als voor de volwassenen en daar word ik heel blij van.

SILVIA DI MENNA
Hoi, mijn naam is Silvia, ik ben Italiaans en woon sinds 2015 in Veldhoven. Ik ben geboren op 11 april 1978. Ik ben een verlegen persoon. Misschien wel te veel, maar tegelijkertijd vind ik het heerlijk om bij mensen te zijn omdat ze me verrijken en ik belangrijke lessen leer. Sinds ik in Nederland ben, bevraag ik mezelf, mijn kwaliteiten en interesses en mijn verlangen om mezelf aan anderen voor te stellen. Daarom ben ik me bezig gaan houden met het talenonderwijs in de talen Italiaans en Frans. Ik ben toevallig bij DOE gekomen! Door deze onderwijswereld te betreden, heb ik een nieuwe manier gevonden om de filosofie van het onderwijs te begrijpen. Ik heb altijd moeite gehad om mijzelf te integreren in het normale schoolsysteem en ik heb geen goede herinneringen aan mijn schoolleven. Dit betekent niet dat ik niet graag studeer. Ik ben altijd erg nieuwsgierig geweest naar alles en zelfs vandaag de dag, op mijn leeftijd, stop ik niet met leren. Toen ik bij DOE aankwam, was het eerste wat ik dacht: "Oh, als ik deze school had ontmoet op het moment dat ik naar school moest!!! Dan zou ik zeker een andere schoolervaring hebben gehad!". Toen ik bij DOE kwam, werd ik rijk. Mijn manier om te zien hoe onderwijs eruit kan zien sinds mijn kindertijd is veranderd. Ik moet nog veel leren, omdat het moeilijk is om uit de strikte en conventionele patronen van het traditionele onderwijs te komen, maar ik zie dat de resultaten gewoonweg fantastisch zijn!

LEES MEER
Wat ik voor de toekomst kan hopen, is dat het concept van het onderwijs zal veranderen en dat deze filosofie van onderwijzen en leren zich meer en meer zal verspreiden. Ik geloof dat het de beste manier is om samen te groeien en ons leven te voeden. Naast het plezier van het lesgeven, behandel ik het welzijn van mensen in een holistische zin. Ik beschouw mensen graag als unieke en niet-herhaalbare individuen en daarom aandachtwaardig.Ik volg regelmatig trainingen en workshops over welzijn, herbalancering en genezing in de holistische zin van het woord. Ik heb de cursus Reiki gevolgd en ben Master Reiki. Ik organiseer Reiki-uitwisselingsavonden in Eindhoven. Ook heb ik een training in Caycedian Sophrology. In het algemeen ben ik erg nieuwsgierig en ik stop nooit met het bevorderen van mijn persoonlijke kennis.

WALTER VAN DER SANDEN
Ik ben Walter van der Sanden, muzikant, reiziger, vakantievierder, lezer, docent natuurgeneeskunde, natuurgeneeskundig therapeut in een eigen praktijk, vader van drie kinderen (j-m-j), geboren in 1956, schrijver, koorzanger, getrouwd met Marjolein (kleuterjuf) en als vrijwilliger werkzaam binnen DOE. Daar ondersteun ik de muzikale activiteiten en doe ik klussen voor de Vrienden van DOE.

Na mijn studie aan de Pedagogische Academie heb ik conservatorium gestudeerd voor het vak schoolmuziek, een verkorte Z-cursus en een opleiding tot natuurgeneeskundig therapeut. Een paar jaar heb ik gewerkt als vakleerkracht muziek binnen het basisonderwijs, waarna ik 29 jaar werkzaam ben geweest in een dagverblijf voor verstandelijk beperkte volwassenen o.a. met een radio programma, een koor en een band.

LEES MEER
Muziek heb ik altijd al gemaakt: harmonie, jongerenkoor, dirigent van een blaaskapel, toetsenist van diverse bands, koorzanger en heb ik zelfs een eigen cd opgenomen in mijn eigen bijkeuken. Een hoogtepunt was ook mijn eigen cabaretprogramma in een avondvullende voorstelling, ter gelegenheid van mijn 58e verjaardag.

Mijn motto was en is altijd om uit te gaan van wat iemand kan, niet van wat hij of zij niet kan. Van daaruit ontwikkelde men zich als het ware vanzelf. Hoog in mijn het vandaal staat dan ook het zinnetje „ja-maar, wat als alles lukt”! (leuk boek overigens ook). Erg belangrijk in het leven vind ik dat ik dingen doe die ik leuk vind om te doen, om bij te dragen aan mijn geluk. Binnen DOE is dat zeker het geval!